U idealnom svijetu naša bi računala nesmetano radila zauvijek. Nažalost, to se ne može dogoditi, ali mi vam možemo pomoći da dobijete još malo vremena s njima. Ako dobro postupate s laptopom i brinete o njemu na pravi način, možete znatno produžiti njegov životni vijek. Bez obzira govorimo li o osobnom računalu ili poslovnom računalu, neke jednostavne promjene mogu vam pomoći.

1. Pregrijavanje

Postoji mnoštvo problema koje pregrijavanje može prouzročiti laptopu, od kojih neki čak mogu ubiti matičnu ploču. Uz to, neki moderniji i tanji laptopi, zbog svog elegantnog dizajna, imaju smanjen protok zraka, što dodatno uvećava ovaj problem. Za desktope, riješenje ovog problema je relativno jednostavno; samo pitanje čišćenja prašine iz ventilatora kako bi se osiguralo učinkovito hlađenje sustava. Sa laptopima, stvari mogu biti malo složenije.

Laptopi su napravljeni da bi bili lako prenosivi, i za razliku od desktopa, koji cijeli svoj život provode na stolu ili ispod njega, prijenosna računala često završe sjedeći na prekrivaču, deki ili drugoj tkanini, što blokira ventilatore koji usisavaju zrak. Kad god ste u prilici, koristite laptop na tvrdoj površini poput stola. Osim toga, ista pravila vrijede i za prijenosna i za stolna računala; izravna sunčeva svjetlost i topla mjesta općenito nisu dobra. Ako pazite na to da vaše računalo ne skuplja puno prašine i da mu ventilatori dobro rade, izbjeći ćete mnogo potencijalnih problema.

2. Nespretno rukovanje

Fizička oštećenja apsolutno su glavni razlog preuranjene zamjene laptopa. Tijekom godina i sami smo učinili neke neoprezne stvari sa laptopima; naglo otvaranje jednom rukom sa strane, bacanje laptopa na kauč/krevet, podizanje laptopa za ekran itd. Uz to, standardni hard diskovi još se uvijek koriste u mnogim laptopima, što je daleko od idealnog riješenja za laptope jer se mogu lako oštetiti.

Kako bi povećali radni vijek baterije, mnogi korisnici je vade van, dok je laptop spojen na punjač. Ovo je potencijalno jako štetno za hard disk. Ako se iz nekog razloga laptop isključi sa punjača, on se gasi čime se oštećuje hard disk, što potencijalno može uzrokovati gubitak podataka.

3. Električna sigurnost

Vaše prijenosno računalo koristi pristojnu količinu energije, pa će neizbježno velik dio svog života provesti priključeno u utičnicu. Zbog toga je podložno nestabilnostima napona električne mreže; mali porast ili pad napona mogu oštetiti bateriju, tvrdi disk, pa čak i matičnu ploču. Bilo bi dobro koristiti kvalitetan produžni kabel sa prenaponskom zaštitom, koji će vas zaštititi od ovih problema.

Također, zbog prirode prijenosnih računala, punjači se mnogo pomiču, povlače i savijaju, pa se mogu vrlo lako oštetiti. To može rezultirati prijekidom punjenja, ali može imati i ozbiljnije posljedice i veću štetu. Stoga je uvijek vrijedno biti pažljiv kada koristite punjač i punite svoj laptop.

4. Bespotrebno održavanje

Svatko tko se sjeća Windows XP-a i doba kada hardver nije bio moćan kao danas, zna da je u to vrijeme bilo mnogo različitih stvari koje biste mogli učiniti za poboljšanje performansi. Bilo da je riječ o brisanju neiskorištenih datoteka, defragmentaciji diska ili drugim procesima održavanja.

I danas na internetu dostupno je mnogo besplatnih alata za “Čišćenje računala” koji tvrde da poboljšavaju performanse i ubrzavaju vaše računalo. Mnogi od njih su zapravo prijevare i mogu sadržavati drugi softver ili viruse. Čak i legalni softver za održavanje i optimizaciju računala je nepotreban, jer nove verzije Windowsa velik dio potrebnog održavanja obrađuju same.

U slučaju bilo kakvih problema s prijenosnim računalom, bilo bi dobro započeti sa primjenom ugrađenih alata za čišćenje Windowsa, deinstaliacijom softvera koji ne koristite ili čak resetiranjem računala. Ako to ne pomaže, možda je vrijeme za nadogradnju vašeg hardvera.

5. Bez antivirusne zaštite

Neki ljudi pogrešno su pretpostavljati da je za sigurno pregledavanje interneta dovoljan “zdrav razum”. Ne odlazeći na sumnjive web-lokacije i izbjegavajući softver iz neprovjerenih izvora, možete izbjeći gotovo sve probleme koji mogu nastati on-line.

Čak i ako pregledavate web stranicu za koju znate da je legitimna, možete se izložiti opasnostima ako je ta web stranica zaražena, što može vaše računalo zaraziti virusom. Srećom, na najnovijoj verziji Windowsa, Microsoft je ugradio antivirus koji je ustvari prilično dobar, unatoč problemima kada se prvi put pojavio.

Uz to, izbjegavanje ažuriranja može biti rizično, jer mnoga od njih služe za krpanje sigurnosnih i drugih problema. Osim ovoga, uvijek je dobra praksa biti na oprezu s krađom identiteta, izbjegavati prvenstveno prejednostavne zaporke i druge stvari koje vas mogu ugrožavati.

Ovi savjeti neće održati vaš laptop na životu zauvijek, ali predstavljaju načine kako eliminirati pet najčešćih uzroka kvara prijenosnih računala koje popravljamo. Slijedeći ove jednostavne korake vaš će uređaj raditi bolje na duže vrijeme.