USB tip-C kao univerzalni standard

Pristati na jedinstven standard koji bi obuhvatio sve uređaje je gotovo nedostižan cilj u području potrošačke elektronike. U najboljem slučaju završi u ratu različitih formata, iz kojeg jedna frakcija izlazi kao pobjednik na nekoliko godina, dok ga potpuno nova tehnologija ne učini suvišnim.

No čini se da je USB-C ipak drugačiji, a možda čak postaje jednako univerzalan kao što to sugerira njegova skraćenica (Universal Serial Bus). USB tip-C portovi sada se nalaze na svim vrstama uređaja, od jednostavnih vanjskih tvrdih diskova do pametnih telefona. Iako svaki USB tip-C port izgleda isto, ne nude svi iste mogućnosti.

Što je USB-C?

USB tip-C predstavlja industrijski standard za prijenos podataka i električne energije putem jednog kabela. USB tip-C konektor razvio je Forum USB Implementatora (USB-IF), kojeg čini grupa tvrtki koja je tijekom godina razvila, certificirala i provodila USB standarde. USB-IF broji više od 700 tvrtki u svom članstvu, među kojima su Apple, HP, Intel, Microsoft, Samsung…

Široko prihvaćanje USB tip-C standarda od strane velikih korporacija je važno, jer to je glavni razlog zašto su ga proizvođači računala tako lako prihvatili. Usporedite to s ranijim Appleovim konektorima Lightning i MagSafe. Oni nisu bili prihvaćeni van Appleovog ekosustava, i koji će zbog USB tip-C konektora, uskoro biti zastarjeli.

USB-C konektori

Kako izgleda USB Tip-C?

USB tip-C konektor je ovalnog oblika i malo deblji od Micro USB-a i taj oblik predstavlja možda njegovu najbolju značajku: ne trebate paziti na koju stranu ćete ga okrenuti. Osim što ne trebate paziti koja je “gornja”, a koja “donja” strana dok ga spajate, oba konektora na kabelu su potpuno identična. Ovo nije bio slučaj sa velikom većinom USB kablova koje koristimo već dugi niz godina.

Razvoj USB 3 standarda

Zadani protokol koji se koristi sa USB tip-C standardom je USB 3.1, koji ima maksimalnou brzinu prijenosa od 10 Gbps. Problem je u tome što USB 3.1 utori postoje i u izvornom obliku pravokutnika, kojeg jako dobro poznajemo. Ti se portovi nazivaju USB tip-A. Ali osim na pojedinim desktop računalima, mnogo češće ćete vidjeti USB 3.1 port namijenjen USB-C konektorima.

USB-IF je definirao standard USB 3.1 Gen 1 tako da ima isto sučelje i brzinu prijenosa podataka kao USB 3.0. Kad vidite USB 3.1 Gen 1, on u osnovi djeluje pri istim 5 Gbps maksimalnim brzinama kao i USB 3.0. USB 3.1 Gen 2, odnosi se na brzinu prijenosa podataka do 10 Gbps, što je dvostruko brže od USB-a 3.0.

Najnoviji USB 3.2 standard, koji postaje zamjena za sve postojeće nomenklature, apsorbira sve prethodne 3.x standarde. To znači da se stariji USB 3.0 standardi, koji nude brzinu od 5 Gbps, sada nazivaju ​​USB 3.2 Gen 1. U međuvremenu, 10 Gbps USB 3.1 je dobio oznaku USB 3.2 Gen 2.

USB 3.2 portovi mogu, u nekim slučajevima, postići maksimalne brzine od 20 Gbps. Ta verzija porta ima oznaku USB 3.2 Gen 2×2. USB-IF se odlučio na “2×2” jer novi standard udvostručuje podatkovni prijenos unutar USB tip-C kabela kako bi postigao brzinu prijenosa od 20 Gbps. Prvi USB 3.2 Gen 2×2 portovi pojavili su se na tržištu pred kraj prošle godine.

Izvorna nomenklatura

Stara nomenklatura

Nova nomenklatura

Maximalna brzina

USB 3.0 USB 3.1 Gen 1 USB 3.2 Gen 1 5 Gbps
USB 3.1 USB 3.1 Gen 2 USB 3.2 Gen 2 10 Gbps
USB 3.2 Ø  USB 3.2 Gen 2×2 20 Gbps

Mnoge primjene USB-C konektora

Svoj stari USB tip-A vjerojatno zamišljate kao podatkovni port za povezivanje eksternih diskova ili perifernih uređaja poput miševa. No USB tip-C, ovisno o implementaciji određenog porta, može učiniti mnogo više.

USB tip-C podržava istodobno slanje video signala i električne energije što znači da bi mogli povezati i napajati DisplayPort, MHL ili HDMI uređaj ili se povezati sa bilo kojim drugim uređajem, pod pretpostavkom da imate odgovarajuće adaptere. USB tip-C specifikacije navode i faktore o prijenosu zvuka, ali on dosad nije zamijenio 3,5 mm konektor za slušalice na računalima kao na nekim Android telefonima.

Obavezno provjerite specifikacije na bilo kojem računalu koje namjeravate kupiti jer nisu svi USB tip-C portovi isti. Do sada, svi koje smo vidjeli podržavaju i prijenos podataka i isporuku električne energije putem. No, iako ovaj standard podržava povezivanje DisplayPorta i/ili HDMI-ja zaslona s adapterom, nije svaki proizvođač računala stavio portove na grafički hardver.

Adapteri i kablovi

USB tip-C standard je elektronički kompatibilan sa starijim USB 3.0 utorima i u potpunosti je kompatibilan s USB 3.1 utorima. Zbog novog dizajna porta, adapteri su potrebni ako želite spojiti sve uređaje koji ga nemaju. Dobra vijest je da ako uložite u nekoliko standardnih USB tip-C kabela, oni će raditi sa svim uređajima koji podržavaju ovaj standard.

Uz to, svi docking stationi za računala sada imaju integrirani USB tip-C. Imati samo jedan takav port nije problem: lako možete pronaći USB tip-C docking station. Kako od proizvođača računala poput Dell-a i HP-a, tako i od drugih proizvođača poput Belkina i OWC-a. Oni mogu napuniti prijenosno računalo, omogućiti vam pristup dodatnim portovima (uključujući Ethernet, HDMI, USB 3.0 i VGA) i dati podršku za više monitora.

Trebate li USB tip-C?

Prisutnost (ili odsutnost) USB tip-C portova postala je važna prilikom kupnja računala. Ako kupite ultratanki laptop, on će gotovo sigurno imati barem jedan USB tip-C port. Ako ste ljubitelj desktop računala, sigurno ćete ih pronaći sa barem jednim portom na matičnoj ploči i vjerojatno mnogo više na skupim i gaming desktop računalima.

Čak i ako vam USB tip-C trenutno nije potreban – vrlo brzo će vam trebati. Samo smo zagrebali po površini onoga što USB tip-C može biti, ali jedno je sigurno: on predstavlja novi standard koji na mnogo različitih uređaja brzo zamjenjuje staru gardu, kao što je izvorni USB standard zamijenio cijeli niz svojih prethodnika.

različiti USB konektori

EU legislativa

Poanta svakog standarda je imati nešto što svi koriste, a ovom slučaju, morali biste imati mogućnost da sa jednim punjačem punite pametne telefone različitih proizvođača. Ovo nije prvi pokušaj stvaranja takvog standarda, ali prijašnje zakonodavstvo omogućilo je samo poticanje usvajanja USB-C standarda, ali ne i obvezu.

Europski parlament je sa velikom većinom izglasao rezoluciju koja zahtijeva mnogo strože mjere za smanjenje e-otpada. Ovo znači da svi proizvođači pametnih telefona imaju obvezu koristiti USB-C na svim svojim uređajima ako ih žele prodavati unutar europskog gospodarskog prostora.

Jedan od načina na koji je Komisija pokušala smanjiti otpad je smanjivanje “nepotrebne raznolikosti” i tu se pojavljuje USB-C. Ipak, Apple je jedan od najvećih igrača na ovom tržištu koji dalje koristi vlastiti standard i tvrdi da bi univerzalni standard “ugušio inovaciju”. Svi donglovi koje Apple i drugi prodaju stvaraju tone e-otpada godišnje.

U rezoluciji se navodi da potrošači ne bi trebali kupovati nove punjače/adaptere sa svakim novim uređajem. Parlament želi da Komisija uvede strategiju za odvajanje kupnje punjača od novog uređaja. Sljedeći korak je usvajanje zakona, koje se planira za treće tromjesečje 2020. godine.