Čuvanje elektronike od visokih temperatura i sunčevog svjetla trebao bi biti dio svačije rutine. Baš kao što štitimo sebe kremema za sunčanje i redovitim unošenjem tekućine tijekom vrućih ljetnih mjeseci ne smijemo zaboraviti naše elektroničke ljubimce. U ovom članku donosimo vam nekoliko savjeta kako izbjeći potencijalne kvarove.

1. Osigurajte dostatan protok zraka

Protok zraka je prva i najbitnija stvar kod prevencije kvarova uzrokovanih visokim temperaturama na elektronici. Gotovo svaki elektronski uređaj ima otvore koji omogućavaju protok svježeg zraka u uređaj te vrućeg zraka iz uređaja. Kada su ti otvori opstruirani, uređaj će se pregrijati jako brzo.

2. Izbjegavajte direktnu sunčevu svjetlost

Nikad ne ostavljajte svoju elektroniku pod prozorom ili direktno na suncu. Smjestite svoju elekroniku u najhladniji dio prostorije, po mogućnosti na putanji zraka koji struji iz klima uređaja ili ventilatora. Iznenadit ćete se koliko učinkovito ovo hladi vašu elektroniku.

3. Čistoća sprječava pregrijavanje

Hladila i ventilatori služe kako bi vaša elektronička oprema bila rashlađena na optimalnu radnu temperaturu. Prljavština, prašina i dlake mogu usporiti, a ponekad i potpuno zaustaviti hladilo. Koristite komprimirani zrak kako bi ispuhali prljavštinu nakupljenu na ventilatorima i otvorima za zrak.

4. Nemojte uređaje slagati jedan na drugog

Svaki pojedinačni uređaj se lako zagrijava, a ako slažete jednog na drugog samo podižete njihovu temperaturu i ubrzavate pregrijavanje. Ako većinu vaših uređaja držite na jednom mjestu radi uštede prostora, neka budu razmaknutni i na polici ako je moguće.

5. U hitnim slučajevima isključite uređaj

Ako vaš uređaj prestane uredno raditi, počme prikazivati greške ili se gasiti, isključite ga. Kad ga isključite, iskopčajte ga iz utičnice i pričekajte da se potpuno ohladi i tek onda ga ponovo uključite. Ako već niste, napravite gore navedene korake.

KADA NISTE U ZATVORENOM PROSTORU

Kao što smo već naveli, baš kao ni ljudi, elektronika ne voli pretjerano visoke temperatue, ali s obzirom da je ljeto, mobiteli na ručnicima, pored bazena i u vrućim autima uobičajena su pojava. Zašto je to opasno i kako izbjeći potencijalno fatalne kvarove donosimo u nastavku.

1. Izbjegavajte direktnu sunčevu svjetlost

Kada planirate biti vani duži vremenski period, zaštite svoj pametni telefon. Jednostavno stavite svoj uređaj u torbu ili ispod ručnika dok ste vani kako biste ga zaštitili od vrućine. Ako možete, ostavite ga na sjenovitom mjestu ili ispod suncobrana.

2. Izbjegavajte intenzivno korištenje

Mobiteli se ne zagrijavaju samo od vrućine, nego i tijekom rada. Kada god koristite intenzivne aplikacije, poput igranja video igara ili gledanja filmova, mobitel se zagrijava. Kada se pregrije, prestanite ga koristiti i ugasite ga na neko vrijeme.

3. Ne ostavljajte mobitel u autu

Poznata je stvar da automobili tijekom ljeta postaju velike saune u kojima temperatura vrlo brzo raste, zato nemojte riskirati pregrijavanje i sve štetne posljedice koje to donosi uređaju, a potencijalno i vozilu.

4. Ne punite ga vani čak ni u hladu

Mobitel se grije prilikom punjenja, a to u kombinaciji sa toplinom sunčeve svjetlosti može biti fatalna kombinacija. Ne dovodite se u situaciju da punite mobitel u dvorištu, pa makar to bilo i u hladu.

5. Hladnjak služi za hranu

Ako vam se mobilni telefon već pregrijao, možda će vam se učiniti da je dobra ideja staviti ga na kratko u hladnjak kako bi se ohladio. Nagle promjene temperature su opasne jer dovode do kondenzacije, a potom i do oštećenja. Stoga, najbolje je ugasiti mobitel i ostaviti ga na sobnoj temperaturi da se postupno ohladi.