Tijekom godina vidjeli smo svaki zamisliv problem koji biste mogli imati s igraćom konzolom, od kojih su neki češći od drugih. Neki od najčešćih problema dobro su poznati (kao Yellow Light of Death kod PS4 npr.), ali se iz perspektive korisnika čine nemogućim za spriječiti. Ipak, postoje koraci koje možete poduzeti kako bi ih izbjegli ili barem odgodili. Odlučili smo objaviti kratki popis za održavanje konzola, koji bi vam trebao pomoći da izbjegnete barem dio štete kojoj smo svjedočili tijekom godina na PlayStation igraćim konzolama.

1. Isključujte konzolu

Kako ne biste ostavili automobil da radi ispred kuće cijelu noć, nemojte to činiti ni sa igraćom konzolom. Ne samo da bespotrebno trošite električnu energiju, već ta električna energija generira toplinu koja je glavni faktor koji pridonosi propadanju konzole. Pauziranje od igranja s vremena na vrijeme odlična je ideja koja dozvoljava unutarnjim komponentama da se ohlade, pogotovo ako ste konzolu koristili duže vrijeme. Ovo se ne odnosi samo na PlayStation, već na sve brendove konzola.

2. Pazite gdje držite konzolu

Pazite da stražnja strana igraće konzole nije opstruirana i nemojte je koristiti kao još jednu policu. Pazite da se konzola nalazi u dobro prozračenom prostoru i da ništa ne blokira otvor ventilatora na konzoli. Izbjegavajte slaganje uređaja jedan na drugi kako bi uštedjeli na prostoru i nemojte koristiti svoju konzolu kao policu za igre. Također, mnogo češće nego što bi se dalo naslutiti, vidimo igraće konzole koje su oštećene jer su ostavljene na tapetu, pokrivaču ili nekoj drugoj mekanoj površinu dok je uključena. Ovo je još jedna stvar koju treba izbjegavati, pa pripazite da je vaša konzola na ravnoj i čvrstoj površini.

3. Ne pomičite konzolu dok je uključena

Dobili smo jako mnogo oštećenih PlayStation igraćih konzola s umirućim tvrdim diskovima. Tijekom razgovora sa našim korisnicima i klijentima saznali smo da je gotova svaka konzola pala, gurnuta ili na neki drugi način naglo pomaknuta dok je bila uključena. Uređaji sa ugrađenim tvrdim diskom nisu prijenosni uređaji, jer HDD nije napravljen kako bi se premještao dok je uključen.

4. Čistite prašinu

Mjesto oko konzole kao i samu igraću konzolu čistite, kako se prašina nebi skupljala. Vaša će konzola usisati tu prašinu tijekom rada i uzrokovati probleme (pregrijavanje). Ovaj savjet je samorazumljiv, ali ipak ćemo naglasiti da koristite suhu krpu za čišćenje konzole, da konzolu čistite dok je isključena i da izbjegavajte upotrebu sredstava za čišćenje i sprejeva na konzoli.

5. Pripazite na laser

Ako pauzirate igru na duže vrijeme, to može prouzrokovati trošenje leće lasera. Jednako tako, igranje bez pauze jako dugo vremena ima isti učinak. Dodirivanje leće lasera je također potrebno izbjegavati jer je to vrlo osjetljiva komponenta igraće konzole.

Ovi savjeti neće održati vaš PlayStation na životu zauvijek, ali predstavljaju načine kako eliminirati pet najčešćih uzroka kvara igraćih konzola koje popravljamo. Slijedeći ove jednostavne korake vaša će konzola raditi bolje, na duže vrijeme.